Bileamin aasi

Jeesus sanoi heille: "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu." Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Luuk. 24:44-45

Suorien ennustusten lisäksi Vanhan testamentin tapahtumissa ja henkilöiden elämässä on esikuvallisia piirteitä Jeesuksen elämästä. Muistan elävästi sen, kun kuulin tämän asian ensimmäisen kerran nuorena opiskelijana raamattupiirissä. Siinä samassa mieleeni nousi Joosef, ja Joosefin elämän kirjavat vaiheet kulkivat edessäni kuin filminauhalla saaden uuden merkityksen. Joosefin vaiheissa on todella paljon yhtymäkohtia Jeesukseen. Mm. molemmat myytiin rahalla, molemmat kärsivät syyttömästi, molemmilla oli kaksi vankitoveria, joista vain toinen pelastui.

Samanlainen kokemus toistui viime lokakuussa, kun radion aamuhartaudessa luettiin Bileamista (4. Moos. 22). Jos haluat, voit ottaa kohdan esille. Bileam oli mesopotamialainen tietäjä. Hän tunnusti Israelin jumalan myös omaksi jumalakseen. Balak, Moabin kuningas oli pyytänyt Bileamia kiroamaan Israelin. Pitkän taivuttelun jälkeen Bileam suostui lähtemään kuninkaan luo.

20. Yöllä Jumala tuli Bileamin luo ja sanoi hänelle: "Jos nuo miehet ovat tulleet sinua kutsumaan, niin lähde vain heidän mukaansa. Mutta tee ainoastaan se, minkä minä käsken sinun tehdä." 21. Aamulla Bileam satuloi aasinsa ja lähti moabilaisten sananviejien mukaan. 22. Mutta Jumala vihastui hänen lähdöstään, ja kun Bileam sitten ratsasti aasillaan kahden palvelijansa saattamana, Herran enkeli asettui hänen tielleen. 23. Kun aasi näki Herran enkelin seisovan tiellä paljastettu miekka kädessään, se poikkesi tieltä pellolle. Mutta Bileam löi aasia ja pakotti sen takaisin tielle. 24. Sitten Herran enkeli asettui tielle kahden viinitarhan väliseen kapeikkoon, jota kiviaita reunusti kummaltakin puolen. 25. Kun aasi näki Herran enkelin, se painautui aitaa vasten, ja Bileamin jalka jäi puristuksiin. Silloin Bileam taas löi aasia. 26. Herran enkeli siirtyi vielä kerran edemmäksi ja asettui ahtaaseen paikkaan, missä ei ollut tilaa väistyä oikealle eikä vasemmalle. 27. Kun aasi näki Herran enkelin, se laskeutui makuulle Bileam selässään, ja Bileam löi vihoissaan aasia kepillä. 28. Silloin Herra antoi aasille kyvyn puhua. Se sanoi Bileamille: "Mitä pahaa minä olen tehnyt, kun lyöt minua nyt jo kolmannen kerran?" 29. Bileam sanoi aasille: "Sinä vikuroit! Jos minulla nyt olisi miekka, tappaisin sinut heti paikalla!" 30. Aasi sanoi Bileamille: "Minähän olen sinun aasisi, jolla olet ratsastanut iät ja ajat. Olenko minä koskaan ennen vikuroinut?" Bileam vastasi: "Et ole." 31. Silloin Herra avasi Bileamin silmät, niin että hän näki Herran enkelin seisomassa tiellä paljastettu miekka kädessään. Bileam polvistui ja lankesi kasvoilleen maahan. 32. Herran enkeli kysyi häneltä: "Miksi löit aasiasi kolme kertaa? Minä olen tullut tänne estämään sinun kulkusi, sillä tämä matka on vastoin Herran tahtoa. 33. Sinun aasisi näki minut ja väistyi kolme kertaa minun tieltäni. Ellei aasi olisi väistynyt, minä olisin surmannut sinut mutta jättänyt sen henkiin." 34. Silloin Bileam sanoi Herran enkelille: "Minä olen tehnyt väärin, mutta en tiennyt, että sinä seisoit tiellä minun edessäni. Jos et hyväksy tätä matkaa, niin minä käännyn takaisin." 35. Herran enkeli sanoi Bileamille: "Kulje noiden miesten mukana, mutta puhu ainoastaan se, mitä minä käsken sinun puhua." Niin Bileam jatkoi matkaa yhdessä Balakin lähettiläiden kanssa.

Kertomuksessa on merkillistä, että Jumala ensin antaa Bileamille luvan lähteä, mutta sitten pysäyttääkin tämän. Tällä tavalla Jumala ehkä halusi saada Bileamin ymmärtämään, kuinka TÄRKEÄÄ on toimia oikein. Balakin luona kiusaus Israelin kiroamiseen olisi ollut suuri. Seuraavasta luvusta näemme, että kiroamisen sijasta Bileam siunaakin Israelin. Tekstimme on siis esimerkki siitä, miten Jumala käyttää vastoinkäymisiä johdattaakseen meitä.

Bileamin pysäyttäminen muistuttaa Paavalin pysäyttämistä Damaskon tiellä. Bileam oli matkalla kiroamaan Israelia. Paavali oli matkalla vainoamaan kristittyjä. Pysäytyksen seurauksena Bileam siunasi Israelin. Paavalista tuli puolestaan seurakuntien perustaja ja kasvattaja. Kun vertaamme näitä kahta tapahtumaa, on selvää, että Herran enkeli, jonka Bileam kohtasi oli Jeesus. Jeesus esiintyy kertomuksessa myös toisessa hahmossa. Pohtikaamme sitä seuraavaksi.

Raamattupiirissämme on koko talven innokkaasti opiskeltu Luukasta. Luimme luvusta 19: Jeesus lähetti kaksi opetuslastaan sanoen: Menkää edessä olevaan kylään, niin sinne tullessanne te löydätte sidottuna varsan, jonka selässä ei vielä yksikään ihminen ole istunut; päästäkää se ja tuokaa tänne. Tämä kohta liittyy siihen, kun Jeesus ratsastaa Jerusalemiin, mitä muistelemme adventtina ja palmusunnuntaina. Aasin käyttämättömyys kuvaa Jeesuksen synnittömyyttä. Siis itse aasi kuvaa Jeesusta.

Kun kysyin piiriläisiltä, miten aasi liittyy Jeesukseen, sain tällä kertaa ensin uudenlaisen vastauksen: opetuslapset löysivät varsan kuten paimenet Jeesus-lapsen. Toden totta: Jouluevankeliumista luemme: Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." Ja tässä: te löydätte varsan. Tämä yhteys näkyy vain vanhassa käännöksessä. Alkukielen "te löydätte" on uudessa käännöksessä käännetty näissä kohdissa eri sanoilla.

Palataan kertomukseen Bileamista. Bileamin aasikin on esikuva Jeesuksesta. Ainakin neljä asiaa viittaa Jeesukseen: (1) Aasi oli nöyrä ja uskollinen. (2) Aasilla oli yliluonnollisia kykyjä: se näki enkelin ja osasi puhua. (3) Syytöntä aasia lyötiin kolme kertaa. Syytön Jeesus kiinnitettiin ristille kolmella naulalla. (4) Aasi pelasti Bileamin kuolemasta, kuten Jeesus pelastaa meidät kuolemasta.

Palaan vielä alussa mainitsemaani radion aamuhartauteen, jossa tekstimme luettiin. Puhuja keskittyi enkelin näkemisen vaikeuteen eikä viitannut sanallakaan Jeesukseen. Mutta minulle teksti puhui siinä hetkessä vain Jeesusta. Tämä tapaus on puhutellut minua. Mielelläni arvostelen radiohartauksia, vaikka minun tulisi rukoilla niiden puolesta. Kuitenkin niin kauan kuin sanaa luetaan ja virsiä lauletaan, Jumala voi koskettaa kuulijaa puhujasta riippumatta.