Joosef Jeesuksen ennakkokuvana I

Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut. (1. Kor. 10:11, KR 1938)

Kun olin nuori opiskelija, tutkimme raamattupiirissä tätä kohtaa. Piirinvetäjä luki selitysteoksesta, että Uuden testamentin tapahtumille on löydettävissä ennakkokuvia Vanhasta testamentista -- erityisesti tämä pätee Jeesuksen elämään. Kun tämän kuulin, joitakin tapahtumia Joosefin elämästä muistui mieleeni ja tajusin ensimmäistä kertaa, että Joosefin elämässä on useita yhtymäkohtia Jeesuksen elämään eli Joosef on yksi Jeesuksen ennakkokuvista. Näin tuttu Joosefin tarina sai kokonaan uuden merkityksen. Juutalainen kokee jotain samantapaista, kun hän oivaltaa, että Jeesus on Messias.

Tarkastelelemme tänä aamuna Joosefia Jeesuksen ennakkokuvana. Miksi sitten Jeesuksen ennakkokuvien tutkiminen on hyödyllistä?

 1. Jeesuksen ennakkokuvat vahvistavat Raamatun totuutta, koska ne osoittavat, että Jeesuksen sovitustyö ja koko elämä on suunniteltu juttu.

 2. Ennakkokuvat auttavat ymmärtämään Vanhaa testamenttia ja tekevät Vanhan testamentin lukemisen mielenkiintoisemmaksi.

 3. Peilaamalla Jeesuksen elämää ennakkokuviin voimme ymmärtää Jeesuksen elämää ja hänen sovitustyötään syvemmin.

Aluksi kerrataan Joosefin elämä lyhyesti. Jaakobilla oli 12 poikaa. Joosef oli pojista toiseksi nuorin ja isän lellikki. Veljet kadehtivat Joosefia ja myyvät hänet orjaksi Egyptiin, jossa hän joutuu syyttömästi vankilaan. Vankilassa hän selittää kahden vankitoverin unet. Toinen vangeista vapautetaan -- toinen mestataan. Joosefista tulee Egyptin hallitsija selitettyään faraon unet. Lähi-Itään tulee nälänhätä. Jaakob lähettää poikansa hakemaan ruokaa Egyptistä. Veljet eivät tunnista Joosefia. Joosef koettelee veljiään, mutta lopulta ilmaisee itsensä heille ja antaa heille lahjoja. Tämän jälkeen koko suku muuttaa Egyptiin.

Yhtymäkohtia Joosefin ja Jeesuksen elämänvaiheissa on löydetty kymmeniä. Käydään läpi joitakin näistä suorien Raamatun lainausten avulla.

 1. Hän oli Paimen.

  Kun Joosef oli seitsentoistavuotias, hän paimensi lampaita ja vuohia velipuoliensa, Bilhan ja Silpan poikien kanssa. (1. Moos. 37:2)

  Jeesus sanoo: Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta. (Joh. 10:11)

 2. Isä rakastaa häntä.

  Jaakob rakasti Joosefia enemmän kuin muita poikiaan, sillä Joosef oli syntynyt hänelle hänen vanhoilla päivillään. (1. Moos. 37:3)

  Taivaista kuului ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt." (Matt. 3:17)

 3. Häntä kadehdittiin.

  Veljet olivat kateellisia Joosefille. (1. Moos. 37:11)

  Pilatus ymmärsi, että ylipapit olivat pelkästä kateudesta jättäneet Jeesuksen hänen käsiinsä. (Mark. 15:10)

 4. Hänen tappamistaan suunniteltiin

  Veljet sanoivat toisilleen: "Tuolla se unien näkijä nyt tulee. Tapetaan hänet, heitetään hänet johonkin kaivoon." (1. Moos. 37:19-20)

  Samaan aikaan kokoontuivat ylin papisto ja kansan vanhimmat ylipappi Kaifaksen palatsiin neuvottelemaan, millaisella juonella he saisivat Jeesuksen käsiinsä tappaakseen hänet. (Matt. 26:3)

 5. Värikäs juhlapuku

  Isä teetti Joosefille pitkän, värikkään puvun. (1. Moos. 37:3)

  Herodes teki Jeesuksesta pilkkaa puettamalla hänet komeaan pukuun. (Luuk. 23:11)

 6. Juuda keksi myydä hänet.

  Juuda sanoi: "Myydään poika noille ismaelilaisille." Kun midianilaiset kauppiaat kulkivat paikan ohi, veljet vetivät Joosefin kaivosta ja myivät hänet heille kahdestakymmenestä hopeasekelistä. (1. Moos. 37:27,28)

  Juudas sanoi: "Paljonko maksatte minulle, jos toimitan hänet teidän käsiinne?" Ylipapit sopivat hänen kanssaan kolmestakymmenestä hopearahasta. (Matt. 26:15)

 7. Hän oli orja.

  Joosef vietiin Egyptiin, ja egyptiläinen Potifar osti hänet ismaelilaisilta. (1. Moos. 39:1)

  Hän luopui omastaan. Hän otti orjan muodon ja tuli ihmisten kaltaiseksi. (Fil. 2:7)

 8. Täynnä Jumalan henkeä

  Farao sanoi heille: "Voisimmeko löytää toista hänen veroistaan miestä! Hänessä asuu Jumalan henki!" (1. Moos. 41:38)

  Jeesus lähti Jordanilta Pyhää Henkeä täynnä. (Luuk. 4:1)

 9. Häntä kiusattiin, muttei hän langennut.

  Jonkin ajan kuluttua Potifarin vaimo iski silmänsä Joosefiin ja sanoi: "Makaa minun kanssani." Mutta Joosef kieltäytyi. (1. Moos. 39:7,8)

  Häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. (Hepr. 4:15)

 10. Rangaistiin kahden pahantekijän kanssa.

  Silloin farao vihastui näihin kahteen hoviherraansa, ylijuomanlaskijaan ja ylileipuriin, ja toimitti heidät henkivartijain päällikön vartioitaviksi, samaan vankilaan jossa Joosefkin oli. (1. Moos. 40:2-3)

  Yhdessä Jeesuksen kanssa ristiinnaulittiin kaksi rosvoa, toinen hänen oikealle, toinen hänen vasemmalle puolelleen. (Matt. 27:38)

 11. Toinen näistä pelastuu.

  Joosef sanoi ylijuomanlaskijalle: "Tämä on unesi selitys. Nuo kolme haaraa tarkoittavat kolmea päivää. Kolmen päivän kuluttua farao ylentää sinut ja palauttaa sinut entiseen asemaasi." (1. Moos. 40:12-13)

  Toinen pahantekijöistä sanoi: "Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi." Jeesus vastasi: "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa." (Luuk. 23:42-43)

 12. Leivän antaja

  Kun nälkä alkoi vaivata koko Egyptiä ja kansa huusi faraolta leipää, tämä sanoi egyptiläisille: "Menkää Joosefin luo ja tehkää niin kuin hän käskee." (1. Moos. 41:55)

  Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan. (Joh. 6:35)

 13. 30-vuotiaana julkisuuteen

  Joosef oli kolmikymmenvuotias tullessaan faraon, Egyptin kuninkaan, palvelukseen. (1. Moos. 41:46)

  Jeesus oli noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen aloittaessaan työnsä. (Luuk. 3:23)

 14. Syö meidän kanssamme.

  Joosef sanoi taloutensa hoitajalle: "Vie nuo miehet minun talooni, ota karjasta teuras ja valmista se ruoaksi, sillä he aterioivat päivällä minun kanssani." (1. Moos. 43:16)

  Jeesus sanoo: Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän. (Ilm. 3:20)

 15. Häntä ei tunnettu

  Vaikka Joosef tunsi veljensä, he eivät tunteneet häntä. (1. Moos. 42:8)

  Kaksi heistä kulki sinä päivänä Emmaus nimiseen kylään. Jeesus lähestyi heitä ja kulki heidän kanssansa. Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. (Luuk. 24:13-16)

 16. Ilmaisee itsensä

  Ketään vierasta ei ollut läsnä, kun Joosef kertoi veljilleen, kuka hän oli. Hän puhkesi itkemään niin suureen ääneen, että egyptiläiset faraon hovia myöten kuulivat sen. Joosef sanoi veljilleen: "Minä olen Joosef." (1. Moos. 45:1-3)

  Kun hän sitten aterioi heidän kanssaan, hän otti leivän, kiitti Jumalaa, mursi leivän ja antoi sen heille. Silloin heidän silmänsä aukenivat ja he tunsivat hänet. (Luuk. 24:30-31)

 17. Antaa juhlavaatteet.

  Joosef antoi heille kaikille uudet juhlavaatteet. (1. Moos. 45:22)

  Se, joka voittaa, saa ylleen valkeat vaatteet, enkä minä pyyhi hänen nimeään elämän kirjasta, vaan tunnustan hänet omakseni Isäni ja hänen enkeliensä edessä. (Ilm. 3:5)

 18. Kuollut elää

  Hän sanoi: "Se on sittenkin totta! Poikani Joosef elää! Minä lähden Egyptiin, että saan nähdä hänet ennen kuin kuolen." (1. Moos. 45:28)

  Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: "Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista." (Luuk. 24:5-6)

 19. Lunastaja

  Joosef sanoi kansalle: "Minä olen nyt ostanut teidät ja teidän peltonne faraolle. Tässä on teille siemenviljaa, kylväkää peltonne." (1. Moos. 47:23)

  Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. (1. Kor. 6:19-20)

 20. Majesteetista seuraava.

  Farao sanoi Joosefille: "Sinä saat hallita minun valtakuntaani, ja koko kansani on totteleva sinun sanaasi. Vain valtaistuimeni tekee minut sinua korkeammaksi." (1. Moos. 41:40)

  Toimitettuaan puhdistuksen synneistä Jeesus on asettunut korkeuksissa istuimelleen Majesteetin oikealle puolelle. (Hepr. 1:3)

 21. Kaikki polvistuvat hänen edessään.

  Farao antoi Joosefin ajaa toiseksi parhailla vaunuillaan, ja Joosefin edellä huudettiin: "Abrek, polvillenne!" Näin hänestä tehtiin koko Egyptin käskynhaltija. (1. Moos. 41:43)

  Jeesuksen nimeä kunnioittaen on kaikkien polvistuttava, kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla. (Fil. 2:10)